Εξερευνώντας τα 7 επικρατέστερα DJ setups το 2023

Dec 5, 2023 | εξοπλισμός εκδηλώσεων

Στο παρελθόν, η απλότητα χαρακτήριζε τα DJ setups, που συνήθως περιελάμβαναν μόνο δύο πικάπ και ένα μίκτη. Ωστόσο, η σύγχρονη εποχή μας βομβαρδίζει με μια ποικιλία τεχνολογίας για DJ’s, με κάθε καινοτομία να ξεπερνά την προκάτοχό της. Οι κατασκευαστές ανανεώνουν συνεχώς τον εξοπλισμό τους, αναδεικνύοντας ένθερμα τα νέα χαρακτηριστικά κάθε χρόνο. Για όσους λοιπόν είναι νέοι στο χώρο ή επιστρέφουν μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, θα βρούν νέες τεχνολογίες από τς οποίες πρέπει να επιλέξουν τι τους ταιριάζει. Πριν λάβετε την απόφαση, αφήστε μας να σας παρουσιάσουμε τις επτά βασικές μεθόδους με τις οποίες οι σύγχρονοι DJ’s δημιουργούν τα μουσικά τους ταξίδια.

 

DJ controler and Laptop

Αυτή είναι η κυρίαρχη μέθοδος DJing παγκοσμίος, με το μεγαλύτερο ποσοστό να επιλέγει το συνδυασμό λογισμικού DJ σε φορητούς υπολογιστές με controller. Αυτή η προσέγγιση έχει μεταμορφώσει το χόμπι του DJ παρουσιάζοντας συσκευές που ενσωματώνουν “decks”, “mixer” και “audio interface” σε ένα μόνο κουτί. Αυτές οι συσκευές έχουν λογικές τιμές, μιμούνται μια αυθεντική εμπειρία και αντιμετωπίζουν περιορισμούς που καθορίζονται από τις δυνατότητες του λογισμικού.

Τα controllers είναι διαθέσιμοι σε ένα φάσμα, που κυμαίνεται από λιγότερο από 100 ευρώ έως και πάνω από 1.000 ευρώ. Μπορούν να εξυπηρετήσουν DJ με οποιοδήποτε επίπεδο δεξιοτήτων, από αρχάριους έως επαγγελματίες. Εάν διαθέτετε φορητό υπολογιστή, αυτή η μέθοδος προσφέρει το πιο οικονομικό σημείο εισόδου στο DJing. Συγκεκριμένα, ο τομέας των controller μπορεί να υπερηφανεύεται για την τεράστια γκάμα επιλογών όσον αφορά τον εξοπλισμό DJ.

 

Επαγγελματικά DJ setups

Μια διαμόρφωση που περιλαμβάνει δύο “media player” (ή “CDJs”) μαζί με ένα “club mixer” χαρακτηρίζει αυτό τοsetup που συναντάται συνήθως σε κλαμπ σε όλο τον κόσμο. Ο κύριος σχεδιασμός του εστιάζει στην αναπαραγωγή μουσικής από μονάδα USB ή κάρτα SD, εξαλείφοντας την ανάγκη για υπολογιστή. Ένα “CDJ” αποτελεί παράδειγμα μιας παραδοσιακής συσκευής αναπαραγωγής πολυμέσων που μοιάζει με συσκευή αναπαραγωγής CD για DJ. Αρχικά, μερικά CDJ ενσωμάτωσαν ακόμη και “πραγματικό βινύλιο”. Ενώ τα περισσότερα είναι πλέον “fixed platter”, που σημαίνει ότι το στρογγυλό εξάρτημα δεν περιστρέφεται κατά την αναπαραγωγή, αλλά μπορεί να χειριστεί τη μουσική όταν το αγγίζετε.

Ιστορικά, τα CDJ κέρδισαν ταχεία δημοτικότητα για την εισαγωγή looping και cue points, επιτρέποντας την εγγραφή CD. Αν και τα CD είναι ως επί το πλείστον ξεπερασμένα, με τις σύγχρονες μονάδες να μην έχουν υποδοχές CD, τα CDJ παραμένουν ιδιαίτερα ευνοημένα. Οι σημερινοί players μιμούνται τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά του DJing σε φορητούς υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου κουμπιού “sync” που δεν αρέσει στους περισσότερους DJs βινυλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από το ότι λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες, αυτές οι συσκευές αναπαραγωγής λειτουργούν ως controller decks, ικανά στον έλεγχο λογισμικού για DJ. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στους χρήστες να συνδέουν απευθείας τους φορητούς υπολογιστές τους, αντικατοπτρίζοντας την εμπειρία χρήσης μικρότερων DJ controllers.

 

Συστήματα DJ, All-in-One

Αυτές οι συσκευές αναπαράγουν τις λειτουργίες επαγγελματικών ξεχωριστών εξαρτημάτων, αλλά ενοποιούν τα πάντα σε μια ενιαία μονάδα και έχουν χαμηλότερες τιμές. Συγκεκριμένα, δεν απαιτείται φορητός υπολογιστής στο DJing με αυτόνομα συστήματα all-in-one. Αυτά τα συστήματα διαθέτουν ενσωματωμένο ειδικό “υπολογιστή” και οθόνη. Η ιδέα είναι απλή: εισάγετε τη μουσική σας, συνήθως μέσω μονάδας USB ή κάρτας SD, και εκτελέστε όλα όσα αναμένονται από ένα σύγχρονο DJ.

Επί του παρόντος, η κορυφαία τεχνολογία σε αυτήν την κατηγορία προέρχεται από εταιρίες όπως η Numark. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, για βέλτιστη απόδοση, η χρήση φορητού υπολογιστή εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την προετοιμασία και τη μεταφορά της μουσικής σας σε μονάδα USB συμβατή με αυτά τα συστήματα.

Τα all-in-one συστήματα αποτελούν μια ουσιαστική εναλλακτική λύση από τη χρήση DJ controller και φορητού υπολογιστή. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε συστήματα φορητών υπολογιστών πολύ πριν φτάσουν σε συστήματα όπως αυτά. Σημειωτέον, κανένα από αυτά τα συστήματα δεν ενσωματώνει ενσωματωμένο sampler, μια δυνατότητα που έχουν σχεδόν όλα τα λογισμικά για DJ’s για φορητούς υπολογιστές.

 

Πικάπ και μίκτης

Αυτό το setup αποτελεί την πεμπτουσία των DJ! ένα ζευγάρι πικάπ, τυπικά Technics, σε συνδυασμό με έναν μίκτη. Πριν κάποια χρόνια αυτό το παραδοσιακό στήσιμο ήταν το όνειρο κάθε DJ, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν λάτρεις αυτού του εξοπλισμού, αφού αρκετοί θεωρούν ότι η εκτέλεση με αυθεντικό βινύλιο σε αυτό το setup αποτελεί ένδειξη κύρους.

Ωστόσο, η πρόκληση έγκειται στο γεγονός ότι η σύγχρονη μουσική σπάνια παράγεται σε βινύλιο και αυτά τα setup είναι δαπανηρά και δύσκολα στις μετακινήσεις. Η εκτέλεση με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αγνοεί τις εξελίξεις στο DJing. Επιπλέον, η χρήση ενός καθαρού συστήματος βινυλίου περιορίζει σοβαρά το εύρος των τεχνικών που είναι διαθέσιμες στους DJ σήμερα, όπως το looping, η αλλαγή πλήκτρων και ο συγχρονισμός, καθιστώντας το setup αυτό αρκετά περιορισμένο.

 

Ψηφιακά συστήματα βινυλίου (DVS)

Ένα DVS, ή Digital Vinyl System, χρησιμεύει ως μέθοδος προσαρμογής, συνήθως μετατρέποντας μια παλιά εγκατάσταση πικάπ σε ένα σύστημα ικανό να ελέγχει το λογισμικό για DJ και να παίζει ψηφιακή μουσική. Ουσιαστικά, ένα DVS συνδέει ην παραδοσιακή αναλογική προσέγγιση με τη νέα ψηφιακή εποχή.

Χρησιμοποιούνται ειδικά βινύλια ή CD, χωρίς πραγματική μουσική, αλλά περιέχουν κώδικα υπολογιστή. Αυτά συνδέονται μέσω μιας συγκεκριμένης συσκευής, που συχνά αποκαλείται “Breakout box”, τοποθετημένη μεταξύ των πλατό δίσκων/CD player και του μίκτη ή μέσω ενός μίκτη με δυνατότητα DVS. Συνδέοντας τον φορητό υπολογιστή σας, το λογισμικό DJ παρεμποδίζει το σήμα του υπολογιστή από το βινύλιο ελέγχου ή τα CD, μεταδίδοντας μουσική από τον σκληρό σας δίσκο στον μίκτη και τα ηχεία. Αυτή η ρύθμιση σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε συμβατικό εξοπλισμό DJ ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείτε λογισμικό DJ.

Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης υπάρχοντος εξοπλισμού και την απόλαυση πολλών πλεονεκτημάτων του λογισμικού για DJ. Διατηρεί την αισθητική του “πραγματικού” DJing, που θυμίζει αναλογικές μεθόδους, καθιστώντας το πιο οικείο για τους DJ που μεταβαίνουν από το αναλογικό στο ψηφιακό. Ωστόσο, τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης και το πιθανό κόστος, ειδικά εάν πρέπει να επενδύσετε σε αναλογικό εξοπλισμό πριν προσθέσετε ένα σύστημα DVS για να το κάνετε ψηφιακό.

 

Laptop DJing

Ουσιαστικά, αυτό που παρέχουν τα DJ conrollers είναι ένας βολικός και γνήσιος τρόπος διαχείρισης του λογισμικού DJ. Παραδόξως, το λογισμικό για DJ’s μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόσθετες συσκευές συνδεδεμένες στον υπολογιστή. Μερικοί DJ επιλέγουν αυτήν την προσέγγιση, είτε λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού, είτε λόγω της προτίμησης τους στην εύκολη μεταφορά του εξοπλισμού.

Η επιλογή μόνο φορητού υπολογιστή εξακολουθεί να απαιτεί ενα audio interface με δύο εξόδους ήχου, μία για ακουστικά και μία για ηχεία. Ωστόσο, αυτή παραμένει μια από τις πιο μινιμαλιστικές προσεγγίσεις στο ψηφιακό DJing.

 

Mobile DJing

Η δυνατότητα να παίξετε μουσική από το smartphone ή το tablet σας έχει γίνει μια απτή και συναρπαστική πραγματικότητα. Δεν είναι μόνο αληθινό, αλλά είναι επίσης απίστευτα απολαυστικό. Οι δυνατότητες σε αυτές τις συσκευές είναι πραγματικά εκπληκτικές, ειδικά με όλες αυτές τις σύγχρονες δημοφιλείς εφαρμογές. Η τάση του DJing σε tablet και smartphone φαίνεται έτοιμη να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.